داشتن یک ویلای لوکس و زیبا، رویایی است که بی شک همه ما بارها آن را در ذهن خود تصور کرده ایم. گرچه ساخت ویلا پروژه ای زمانبر و پر هزینه می باشد و امروزه افراد معدودی توانایی ساخت ساختمان ویلایی لوکس و بزرگ را دارند ولی با انتخاب یک تیم حرفه ای طراحی و معماری برای ساخت ویلایی کوچک، متناسب با توانایی مالی اکثریت افراد، می توان رویای داشتن یک خانه ویلایی را محقق نمود.
یکی از متداول ترین فعالیت ها در ایران و کشورهای همسایه سرمایه گذاری و ساخت ویلا می باشد. شما در هر کشوری می توانید با توجه به اصول و ضوابط آن منطقه به ساخت ویلا بپردازید و دریافت مجوز از ابتدایی ترین مراحل ساخت به شمار می آید. گرچه اخذ مجوز ساخت ویلا، یک فعالیت غیر عملیاتی است ولی بدون داشتن آن پروژه شما به مرحله عملیاتی نمی رسد.
ویلا ساختمانی است در دل طبیعت که مرتبط با محیط پیرامون خود ساخته می شود و تداعی کننده طبیعت، کوه، جنگل و دریا می باشد. اگر بخواهیم تفاوت میان ویلا و خانه را بیان کنیم می توان به این نکته اشاره نمود که ویلا دارای ویژگی های منحصر به فرد می باشد و امکانات زیادی را با توجه به متراژ زمین و سلیقه کارفرما برای ساکنین خود فراهم می آورد.
در این مقاله میخواهیم هدف از داشتن ویلا، میزان هزینه و زمان و اصول و قواعد ساخت یک ویلا را با هم بررسی کنیم.
قدم اول برای ساخت ویلا تعیین هدف و کاربری ویلای مورد نظر می باشد. امروزه هدف از داشتن یک خانه ویلایی با توجه به علاقه مندی و نیاز افراد، گذران اوقات فراغت در کنار عزیزان در یک محیط دنج به صورت کوتاه مدت و همچنین آینده نگری و سرمایه گذاری می باشد. قبل از اقدام برای طراحی ویلا بهتر است کاربری ویلا را مشخص نمایید و همچنین نیازها و انتظارات خود را شناسایی کنید و این اطلاعات را در اختیار تیم طراحی مورد نظر خود قرار دهید تا بهترین نتیجه حاصل آید.
مرحله بعدی انتخاب یک محیط خوش آب و هوا و خرید یک زمین مناسب با توانایی مالی خود در یک مکان مناسب می باشد. خود شما به عنوان مالک بهترین تصمیم گیرنده برای انتخاب محل ویلای خود هستید زیرا از سلیقه و علاقه خود و افراد خانواده مطلع هستید.
پس از خرید زمین انتخاب یک تیم طراحی و معماری حرفه ای از مهم ترین اقدامات و دغدغه ها می باشد زیرا انتخاب یک تیم تازه کار و کم تجربه، اتلاف وقت، زیان مالی و ... را برای شما به دنبال دارد. برای مثال یک نقشه غیر اصولی، باعث تحمیل هزینه های زیاد هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ زمانی می شود و در یک نقشه غیر اصولی و با روابط فضایی نادرست و غیر استاندارد، فضاها و ارتباط آن ها با هم، کیفیت لازمه برای زندگی مطلوب را نخواهد داشت. کارفرماها معمولآ تا حدودی اصول و ضوابط طراحی را می دانند و می توانند روی طرحی که به دستشان رسید، نظر دهند. اگر تیم طراحی حرفه ای نباشد و به این اصول و ضوابط طراحی شهری واقف نباشند در نهایت در اجرا و پروسه ساخت، مشکلات ضوابطی و اجرایی به وجود می آید. در نتیجه انتخاب یک تیم کاربلد و با تجربه می تواند خواسته های شما را اصولی و به زیبایی طراحی و به مرحله اجرا و بهره برداری برساند و رضایت حداکثری را برای شما به ارمغان بیاورد و بزرگترین همراه شما برای تحقق رویایتان باشد. شرکت های مهندسی مجری ساختمان و حتی پیماکاران معتبر، برای ساخت و اجرای پروژه های خود حساسیت به خرج می دهند و معمولآ از ابتدا به ساکن طرح مورد نظر را کاملآ بررسی می کنند و اگر طرح و نقشه خوب و اصولی باشد تمایل به ساخت و اجرای آن نشان می دهند در غیر این صورت حاضر نیستند که با ساختن بناهایی که بعد از ساخت قابل دفاع نباشند، اعتبار رزومه خود را خراب کنند. پس داشتن یک طرح خوب باعث می شود تا بتوان خیلی راحتتر وارد مرحله اجرا و ساخت ویلای خود شد.
ساخت ویلا همچون سایر موارد، دارای اصول و ضوابطی است که رعایت آن الزامی می باشد. اقلیم منطقه، جهت و شدت وزش باد، زاویه تابش خورشید، نوع بافت منطقه، قوانین شهرداری و توجه به مراحل قانونی از اصول و مواردی است که می توان نام برد و باید به آن توجه نمود.
یکی دیگر از چالش های مهم در زمینه ساخت ویلا برآورد هزینه می باشد و لازم است تیم طراحی در ابتدای امر متناسب با توانایی و بودجه مالی کارفرما اقدام به طراحی ویلا بنماید زیرا همانطور که پیش تر اشاره کردیم ساخت ویلای لوکس هزینه بر می باشد. شما می توانید با توجه به طرح مورد نظر خود از یک تیم متخصص برای برآورد هزینه های خود مشاوره بگیرید و تا حدودی هزینه های موردنیاز را مدیریت نمایید.
هزینه ساخت ویلا شامل تمام هزینه هایی است که برای شروع، اجرا و بهره برداری از یک ویلا صرف می شود و برای برآورد هزینه ساخت ویلا موارد مختلفی از جمله: خرید زمین، موقعیت دسترسی، اخذ مجوزها، نوع سازه، تامین مصالح، نیروی کار و استاد کاران، تاسیسات مورد نظر، حمل مصالح، نازک کاری و...تاثیرگذار میباشد به این ترتیب شرایط ساخت و ساز در مناطق مختلف کشور متفاوت است. در حالت کلی هزینه ساخت ویلا در مناطق مختلف کشور برگرفته از اقلیم به 4 منطقه کلی، مناطق شمالی(اقلیم معتدل و مرطوب)، جنوبی(اقلیم گرم و مرطوب)، غرب(سرد و کوهستانی) و فلات مرکزی(اقلیم گرم و خشک)تقسیم میشوند، از این رو کار در مناطق سرد سیر بنا به سختی کار و نحوه استفاده از متریال، کمی مشکل و پر هزینهتر خواهد بود. برای مثال هزینه ساخت ویلا در شهر یزد که منطقه کویری است با هزینه ساخت ویلا در شهرهای شمالی که دارای اقلیم باران خیز و مرطوب است متفاوت بوده و یا هزینه ساخت ویلا در شهرهای ایران با هزینه ساخت ویلا در هر یک از شهرهای عراق با توجه به جغرافیا، اقلیم، فرهنگ و نوع بافت منطقه متفاوت می باشد.
تورم و رونق بازار مسکن در ایران و افزایش ارزش ملک روی تقاضا برای ساخت و هزینه ساخت ویلا تاثیرگذار است به همین دلیل شاهد هزینه های ساخت بالاتری در مناطق اطراف تهران (ساخت ویلا در کردان، دماوند) و مناطق شمال کشور و استان های مازندران و گیلان (ساخت ویلا در رامسر، چالوس، نور، نوشهر) هستیم. هزینه ساخت با توجه به شرایط موجود کاملاً متغیر است و هر چند ماه روند تصاعدی و رو به بالا سیر می کند از این رو مدیریت هزینه در ساخت بسیار امری مهم می باشد.
از عوامل دیگر تاثیرگذار بر هزینه ساخت ویلا طراحی معماری و انتخاب سبک طراحی آن میباشد بطور مثال ساخت ویلایی با سبک کلاسیک با نمای پرکار و متریال سنگ، هزینه ساخت بیشتری نسبت به نماهای مدرن دارد.
گام بعدی در قیمت گذاری و هزینه ساختمان انتخاب نوع سازه آن میباشد که نوع سازه بنا به ترتیب از ارزان به گرانترین شامل سازه بنایی، سازه بتنی، LSF ، فلزی و چوبی میباشد.
در کنار برآورد و مدیریت هزینه باید به این نکته نیز توجه نمود که استفاده از متریال با کیفیت برای ساخت ویلا از اولویت برخوردار است و شما باید به ویلای خود به چشم یک پروژه سود آور نگاه کنید که اگر در آینده قصد فروش ویلای خود را داشتید ارزش مالی آن با توجه به کیفیت ساخت افزایش یابد.
یکی دیگر از گزینه های مهم در ساخت ویلا انتخاب پیمانکار مناسب برای اجرای طرح می باشد که هم می تواند طرح مورد نظر شما را به زیبایی به مرحله بهره برداری برساند و هم میزان تجربه و کاربلدی آن می تواند در مدیریت هزینه های ویلای شما موثر باشد. پارامترهایی که یک پیمانکار با تجربه و متعهد به آن توجه می نماید جزییات اجرایی، بهینه سازی ویلا از لحاظ اقتصادی، مدیریت زمان و تعهد مالی و اخلاقی می باشد. توجه به جزییات اجرایی یکی از مهم ترین پارامترهای موجود می باشد که منجر به ساخت بنایی مورد قبول می شود.
از زمان شروع ساخت پروژه ویلاسازی تا پایان آن از افراد مختلف مانند طراحان، مهندسین، پیمانکاران، استادکاران، گروه های تاسیساتی و... کمک گرفته می شود و تمام مراحل به همراه هزینه های صرف شده به صاحب ویلا گزارش داده خواهد شد.
در ادامه به چند مورد از مراحل اجرایی و جزییات آن اشاره می نماییم:
1) عایق کردن محل اتصال سیم ها در برابر رطوبت و آسیب های فیزیکی جهت افزایش طول عمر برقکاری ساختمان
برقکاری در مبحث اجرایی ساختمان مانند دیگرآیتم های ساخت، بسیار مهم میباشد. مخصوصا در مراحل پایانی که کاربرها از لوازم برقی بطور مستقیم استفاده میکنند.
اهمیت اجرای درست و اصولی در این زمینه هنگامی مشخص میشود که کاربر به طور مستقیم از لوازم برق استفاده میکند. پس از اینکه کابل کشی و سیم کشی در کل بنا انجام شد و به مرحله ای رسید که سیمها به کلید و پریزها میرسند و در دسترس هستند. در این مرحله سر سیمها معمولا لخت هستند که پیمانکارها اهمیتی به آنها نداده و تنها با یک لنت پیچی ساده از آن میگذرند. اما در شرکت نماپلان به تمامی این جزئیات اجرایی به ظاهر ساده توجه میشود (کارهای برقی باید اصولی انجام شود تا مشکلات اتصالی کردن بوجود نیاید) و به آسانی از آن عبور نمیکنند. در این مرحله ما بجای استفاده از لنتهای برقکاری از سرسیمها برای اتصال سیمها استفاده میکنیم تا هم اتصال و ارتباط سیمها بهتر صورت گیرد، و کارایی بالاتری داشته باشند، هم از سولفاته شدن به مرور زمان جلوگیری میشود و هم استفاده از آنها برای ارتباط با لوازم برقی آسانتر و راحتتر صورت میگیرد.
2)تست ایزولاسیون (ایزوگام کاری) بام
ایزوگام کاری پشت بام در ساختمانها و مخصوصا مناطق رطوبتی شمال کشور بسیار حائز اهمیت است. اجرایی درست و اصولی در این بخش بسیار مهم است به این خاطر که ساختمان در اثر بارش باران و رطوبت جغرافیایی آسیب نمیبیند. مراحل ایزولاسیون و نصب ایزوگام در شرکت نماپلان به این صورت است که ابتدا پس از تمیز کردن کامل سطح بام، یک لایه پرایمر در کل سطح بام اجرا میکنند که این ماده باعث می شود تا کیفیت و کارایی ایزولاسیون بالا رود. سپس ایزوگام کاری به روش همپوشانی در یک جهت صورت گرفته و پس از اتمام آن یک لایه دیگر در جهت عمود بر لایه قبلی صورت میگیرد. این روش ( دولایه ایزوگام بصورت عمود برهم) باعث میشود تا امکان نفوذ آب و رطوبت از درزهای ایزوگام به صفر برسد. از آن بهتر این است که در شرکت نماپلان پس از این مرحله، تست نفوذ آب گرفته میشود به این صورت که کل بام را پر از آب کرده به ارتفاع cm10 و به مدت چند روز به همین شکل باقی میماند. وقتی که اطمینان از درست عمل کردن ایزولاسیون حاصل شد، آب تخلیه شده و آماده برای سرامیک کاری میشود.
3)محافظت ساختمان در برابر جریان الکتریسیته در مواقع اضطراری
در بحث تخلیه جریان الکتریسیته از ساختمان، اجرای درست و مهندسی سیم های ارت بسیار مهم است.
در گذشته سیم ارت را درون چاله هایی که پر از زغال بود قرار می دادند و رها می کردند اما امروزه ما آن را با یک صفحه ی مسی جوشکاری کرده و بعد آن را درون چاه ارت قرار می دهیم تا هم از سولفات شدن سیم ارت جلوگیری کنیم و هم اتصال و انفصال جریان الکتریسیته بهتر صورت می گیرد.
4)مستحکم کردن بستر خاک روی پی و طبقه همکف برای جلوگیری از فرونشست کف ساختمان در آینده
برای احداث بنا معمولا وقتی گود برداری میکنند، خاک بستر سطحی پی معمولا در اثر گود برداری به عمق 10-15cm همیشه سست و نباتی میشود. خیلی از شرکتها و پیمانکارها به این نکته توجه نمیکنند و مستقیم بتن مگر را میریزند. اما شرکت نماپلان در این مرحله با استفاده از دستگاه کامپکتور خاک را کوبیده تا مقاومت فشاری سطحی خاک بالا رود. هم یک سطح است و تمیز و هم یک سطح فشرده ایجاد میشود که آماده برای ریختن بتن مگر میشود.
5)اسکوپ کردن سنگ های نما برای جلوگیری از ریزش احتمالی در آینده
همانطور که می دانید سنگ ساختمانی به دلیل ویژگی های خاص خود، جزو مصالح پرطرفدار در بازار ساخت و ساز است.اما بعضی از سنگ ها که سطح صاف و صیقلی دارند در برابر نفوذ آب مقاوم هستند. به همین دلیل ملات پشت سنگ به خوبی به آن نمی چسبد و پس از گذشت زمان امکان جدا شدن و خطر آسیب دیدگی بر روی افراد افزایش می یابد. برای جلوگیری از این آسیب، استفاده از اسکوپ کردن سنگ پیشنهاد می شود. اسکوپ کردن به این معناست که سنگ را با مهارهایی به بدنه ساختمان محکم کرده و باعث درگیر شدن و چسبیدن سنگ وملات پشت آن و جداره ی ساختمان می شود.
روش های مختلف اسکوپ کردن وجود دارد که به چند نمونه از آن اشاره می کنیم:
اسکوپ کردن به وسیله سیم مفتول، روش لقمه گذاری، روش دو پایه و سه پایه، روش پروانه ای، Z و دیگر روش ها...
شرکت نماپلان با توجه به شرایط مختلف در پروژه های مختلف از یکی از روش های بالا، اسکوپ سنگ نما را اجرا می کند.
6)اجرای تو کار سرویس فرنگی
اجرای تاسیسات در پروژههای ساختمانی بسیار مهم است. مخصوصا لوازمی که بطور مستقیم انسان از آنها استفاده میکند. اجرای توالت فرنگی یکی از این گزینه هاست. شرکت نماپلان شیرآلات و توالت فرنگی را به صورت تو کار اجرا میکند که هم زیبایی و کارایی بالاتری دارد و هم جای کمتری را اشغال میکند و علاوه بر آن نظافت سرویس بهداشتی و حمام هم آسانتر میشود.
7)اجرای کاذب روی یونولیت جهت زیر سازی گچکاری سقف با رابیتس برای اجرای بهتر و با دوام تر
یکی از اشتباهات اجرایی در مرحله گچکاری سقفهای ساختمانی این است که گچکاری مستقیما با یونولیت درگیر میشود و پرداخت نهایی صورت میگیرد. این کار باعث می شود که بعد از گذشت زمان در اثر انبساط و انقباض گچ در جاهای مختلف سقف، ترک های مویی ایجاد شود اما شرکت نماپلان در این مرحله قبل از گچ کاری، زیر سطح سقف را با یک لایه رابیتس پوشانده و بعد روی رابیتس گچ کاری سقف را اجرا می کند. اجرا کردن به این شکل از ترک خوردن احتمالی گچ جلوگیری کرده و اجرای تمیزتر و باکیفیت تری را حاصل می کند.
8)لوله گذاری برق بدون زانو زدن در زوایای 90 درجه و اجرای یکپارچه لوله گذاری برق
در بحث تاسیسات الکتریکی در قسمت زیرساختها، برای ردکردن وسیلههای برق از درون لولههای برق، مشکلی که وجود دارد این است که زانو زدن در زوایای 90 درجه باعث میشود که سیستم برقکاری تعمیر شود که باز هم برای عبور سیمها و کابلهای جدید در همین نقاط مشکل ساز میشود. اما شرکت نماپلان از لولههای مخصوصی برای عبور کابلها و سیمهای برق، استفاده میکند که خم 90 درجه با روش های مخصوصی به آن لولهها داده و مسیرعبور کابلها به طور یکپارچه صورت میگیرد. این امر باعث میشود تا عمر تاسیسات الکتریکی ساختمان زیاد شود و در صورت بروز ایراد در سیستم برقکاری، میتوان به راحتی کابلها را مجدد اصلاح کرده و به همان شکل قبلی اجرا شود.
9)استفاده از دستگاه فنر زن اتوماتیک برای اجرای دقیق و سریع کابل کشی برق
همیشه یکی از مشکلات استادکاران و پیمانکاران، عبور دادن کابلها و سیمهای برق از لولههای برق بوده است که به شیوه قدیمی یک کابل فنر مانند را از لوله ها عبور میدادند تا به سر دیگر رسیده و سیمهای برق را به آن گره میزدند و میکشیدند. در حین انجام این عملیات به غیر از اینکه کار زمانبری بوده، باعث آسیب به لولههای برق و شکستگی آنها مخصوصا در نقاط خم میشده است.
اما تیم طراحی نما پلان با استفاده از دستگاه فنرزن سیم کشی برق برای رد کردن سیمها و کابلهای برق از لولهها بدون آسیب و با صرف زمان کمتر و با کیفیت بالا اجرا کرده که طول عمر برقکاری ساختمان را هم بالا میبرد.
10)اجرای شبکه های چوبی با زیر سازی فلزی و کاور چوبی
در طراحی داخلی یکسری از طرحها بسیار زیبا از آب در میآیند ولی به علت اجرایی نبودن آنها، از اجرای دقیق طرح صرف نظر میشود. مانند الوارهای چوبی با دهنههای زیاد که حس خوبی به فضا میدهد. اما محدودیت اجرایی مانع اجرای آنها میشود. ولی تیم اجرایی نماپلان این مشکل را حل کرده؛ به این صورت که سازه فلزی با شکل هندسی الوارهای چوبی اجرا کرده و سپس روی سازه فلزی را با چوب کاور میکند. وقتی که انسان در این فضا قرار میگیرد یک شبکه چوبی یکپارچه را میبیند که با دهانه زیاد و یکپارچه از چوب اجرا شده است.
11)استفاده از دستگاه شیار زن و جارو برقی جهت اجرای دقیق و تمیز جای لوله ها در درون دیوارها
یکی از چالشهای اجرایی برای عبور لولهها در درون دیوارها این است که استادکارها با چکش مسیر عبور لولهها را کنده و بعد لولهها را جاگذاری میکنند. این طریق اجرا کردن آسیب زیادی به دیوارها وارد میکند، زمان زیادی میبرد و گرد و خاک زیادی تولید میکند و علاوه بر همهی این ها اصلا تمیز و یکدست اجرا نمیشود. اما تیم اجرایی نماپلان جایگذاری لوله ها به این شکل را بطور مکانیزه و با دستگاه شیارزن اجرا میکنند.
این دستگاه به این شکل کار می کند که کاملا شیارهایی صاف و دقیق روی دیوار ایجاد می کند (که آسیب اضافه ای به اطراف وارد نمی کند) و همزمان مسیر لوله را تخریب کرده و در آخر گرد و خاک ایجاد شده از این عملیات بلافاصله توسط مکنده ای که به دستگاه متصل است جمع آوری می شود. یعنی کیفیت اجرایی دقیق با کمترین آسیب را به دیوارها، کمترین زمان برای اجرای عملیات، و در عین حال بدون بلند شدن گرد و خاک در فضای کارگاه از مزیت های اجرایی شده عملیاتی است.
12)اجرای جاروبرقی مرکزی برای سهولت در استفاده و کاهش آلودگی صوتی و گرد و خاک
یکی دیگر از معضلات و مشکلات در ساختمانها تمیز کردن و خاکروبی کردن منزل است. استفاده از جاروبرقی خانگی مشکلاتی از قبیل وزن و سنگینی این وسیله، صدای موتور زیاد، بوی نامطبوع، گرد و غبار در زیر موتور آن، طول محدود لوله مکنده، داغ کردن موتور، پر شدن کیسه خاکروبه که قدرت مکش آن کم میشود و بازگشت گرد و غبار به محیط منزل را دارد. تیم اجرایی نماپلان در ساخت ویلا های خود از جاروبرقی مرکزی استفاده میکند که هم اجرایی بسیار دقیقتر و هم زیبایی و کارایی بالاتری را به ساختمان میدهد. جاروبرقی مرکزی تمامی مشکلات ذکر شده را مرتفع کرده و کارایی بسیار بالاتری دارد.
به طور کلی ساخت ویلا پروسه ای زمانبر می باشد و تک تک مراحل باید با دقت خاصی انجام گیرد تا نتیجه دلخواه حاصل آید. لازم به ذکر است سرعت بخشیدن به اجرای ویلا نیازمند صرف هزینه بیشتری از سوی کارفرما می باشد. مدت زمان لازم برای ساخت یک ویلا نیز تحت تاثیر عواملی نظیر متراژ بنا، سبک ویلا و فضاها و امکاناتی است که کارفرما و معمار پروژه در نظر دارد.
ساخت یک ویلا می تواند با توجه به خواسته و بودجه کارفرما به صورت ویلایی کوچک در باغ و یا ویلایی لوکس و بزرگ در زمینی وسیع باشد و همچنین می تواند به صورت ویلای همکف، ویلای فلت (یک طبقه)، ویلای دوبلکس و ویلای تریبلکس طراحی و اجرا شود.
ساختمان یک ویلا با توجه به سلیقه کارفرما، تخصص و ذوق آرشیتکت و توجه به بافت منطقه می تواند به صورت کلاسیک و یا مدرن طراحی شود.
معمولآ در طراحی و معماری یک ویلا، فضای عمومی و خصوصی تعریف می شود. عرصه عمومی به فضایی گفته می شود که برای استفاده عموم ساکنین طراحی و عرصه خصوصی نیز برای استفاده شخصی افراد تعبیه می شود. عرصه عمومی شامل فضای نهارخوری، آشپزخانه، نشیمن عمومی و فضای خصوصی نظیر اتاق خواب والدین به صورت مستر (دارای کلوزت و حمام و سرویس بهداشتی)، اتاق خواب فرزندان، نشیمن خصوصی، اتاق کار و اتاق مطالعه می باشد. در کنار عرصه عمومی و خصوصی، عرصه خدماتی نظیر انباری، موتورخانه و پارکینگ نیز وجود دارد.
برای ساخت یک ویلا با توجه به نوع آن و درخواست کارفرما می توان استخر، زمین بازی، روف گاردن، محوطه و فضای سبز و سایر امکانات رفاهی را طراحی نمود.
در آخر علاوه بر طراحی و ساخت ویلا، طراحی داخلی و دکوراسیون و همچنین طراحی نما متناسب با سبک ویلای مورد نظر از موارد حائز اهمیت می باشد که قطعآ یک تیم هوشمند و متخصص طراحی به آن توجه می نماید.