پلان معماری (Architectural plan): برش افقی فرضی واحد ساختمانی در ارتفاع یک سوم یا صد و بیست سانتی متر از سطح به طوری که تمام جزییات را بتوان مشاهده کرد. پلان معماری نقشه ای است که مهندس معمار آن را طراحی کرده و بنا به نوع آن ، شامل اطلاعاتی چون طرح بنا، مشخصات و داده های فنی، جزئیات و.... می شود.
انواع پلانهای طراحی گروه فنی مهندسی نما پلان:
*پلان مسکونی
* پلان تجاری
* پلان ویلایی
* پلان تفریحی و توریستی
طراحی پلان آماده چیست؟
اگر تجربه طراحی نقشههای معماری را داشته باشید، میدانید برای اینکه طراحی پلان به خوبی پیش برود، باید اصول و مراحل آن را به دقت انجام دهید. در صورتی که هر یک از مراحل را به درستی انجام ندهید، مطمئنا طرح نهایی کامل نخواهد نبود و مشکلات فنی در آن به وجود میآید. در طراحی یک پلان باید اصول و مراحل به ترتیب انجام شود. قبل از طراحی باید مرحله جمعآوری اطلاعات را با دقت انجام دهید. باید نیازهای ساختمان و کارفرماها را به درستی بشناسید و در مرحله طراحی تمام موارد را اجرا کنید. به دلیل اینکه، نیاز هر ساختمان متفاوت است، طراحی فضای داخلی و بیرونی ساختمانها با یکدیگر تفاوت دارد.
مهمترین نکات در طراحی پلان
برای اینکه بتوانید مرحله طراحی پلانهای آماده ساختمان را به درستی انجام دهید، باید از مهمترین بخشها در یک پلان آگاه باشید. نکات اصلی و کاربردی در هر پلان عبارتند از:
-
در طراحی پلان باید به ضخامت دیوارهای خارجی، باربر نبودن دیوار و ضخامت دیوارها توجه کنید.
-
نردهها، دستاندازها، دیوارهای کوتاه و جداکنندههای پله را کاملاً مشخص کنید.
-
در طراحی هر پلان باید اندازه، تعداد و موقعیت درها و پنجرهها دقیقا تعیین شود.
انواع پلان های آماده ساختمان
نقشه ساختمان تنها به یک بخش خاص محدود نمیشود. همانطور که میدانید پلان میتواند شامل طرح یک اتاق یا یک ساختمان کامل باشد. در یک دستهبندی کلی میتوان پلانها را به چهار دسته تقسیم کرد که عبارتند از:
-
پلان طبقات
-
پلان مبلمان
-
پلان اندازهگیری
-
پلان بام
-
پلان موقعیت زمین
پلان ساختمان مسکونی با نمای مدرن
اصول و مراحل طراحی پلان های آماده
برای تسهیل پیادهسازی و اجرای هر نقشه معماری به ترسیمها و طراحی دقیق در دو فاز نیاز است. مزیت اصلی پلانهای آماده این است که به سازنده کمک میکند با استفاده از مواد ملموس و قابل مشاهده به پلان های معماری قالب فیزیکی ببخشد. اما باید بدانید که در طراحی پلان ساختمانهای مختلف از یک اصل استفاده نمیشود. زیرا، جزئیات نقشه معماری ساختمان تجاری، مسکونی و اداری با یکدیگر متفاوت است. مهمترین اصولی که در آمادهسازی هر پلان باید مورد توجه قرار بگیرد عبارت است از:
-
بررسی سلیقه و نیاز کارفرما
-
بررسی مساحت و جزئیات زمین
-
رعایت مقررات و قوانین شهرداری و منطقهای
-
طراحی ساختمان با توجه به نوع بنا (آپارتمانی، ویلایی، تجاری و اداری)
-
توجه به روش طراحی و محدودیتهای آن
نقشه آپارتمان 200 متری
مزایای استفاده از پلان های آماده ساختمان
امکان استفاده از پلان های آماده ساختمان برای بناهای مسکونی، ویلایی و تجاری وجود دارد. کاهش زمان موردنیاز برای دریافت مجوز و انجام مرحله طراحی مزیت دیگر پلان های آماده است. استفاده از این نوع پلانها نقش موثری در کاهش هزینههای طراحی دارد.
در اغلب موارد، پلنهای آماده قبل از طراحی سازه تایید میشوند به همین دلیل در هزینههای بررسی نقشه ساختمان صرفهجویی خواهد شد. باید اشاره کنیم که این هزینهها فقط شامل بررسی مجدد نقشه ساختمان است. اما هزینههای برنامهریزی، مجوزها، بازرسی و کاربری زمین باید پرداخت شود.
مراحل مختلف طراحی پلان های آماده
تصور کنید برای ساخت یک ساختمان چند طبقه قصد دارید از پلن آماده استفاده کنید. برای طراحی این پلان باید این موارد را رعایت کنید.
تعیین محل دقیق آسانسور و پلهها
در طراحی نقشه هر ساختمان باید محل دقیق پله ها و آسانسور مشخص شود. انتخاب دقیق مکان آسانسور و پلهها در کیفیت طراحی سایر بخش های ساختمان موثر است. در تعیین این محل باید به عواملی از جمله پهنا، شکل زمین، تعداد واحدها، پارکینگ، زیر زمین و بسیاری موارد دیگر توجه کنید.
تفکیک محیط عمومی و خصوصی
در گام اول برای طراحی هر پلان باید محیط های عمومی، خصوصی و نیمه خصوصی مشخص شوند. جداسازی بخش عمومی و خصوصی در ساختمانهای مسکونی بسیار ساده است، اما اجرای این مرحله در ساختمان تجاری و تفریحی کمی دشوار، پیچیده و زمانبر به نظر میرسد. بهترین موقعیت برای قرارگیری پلهها در وسط پلان است. در چنین حالتی میتوان یک بخش پلان را به محیط خصوصی (اتاق خواب و سرویس بهداشتی) و بخش دیگر به قسمت عمومی و نیمه خصوصی (هال، نشیمن و آشپزخانه) اختصاص داد.
تعیین محل آشپزخانه و ورودی در پلان های آماده ساختمان
انتخاب بهترین مکان برای آشپزخانه در طراحی پلانهای آماده ساختمان تاثیر بهسزایی در کیفیت کلی ساختمان دارد. آشپزخانه قلب هر خانه و اساسیترین قسمت در طراحی نقشه آن است. در طراحی پلان 10 درصد مساحت کل بنا به آشپزخانه اختصاص مییابد. باید زمان و وقت زیادی برای طراحی آشپزخانه صرف کنید. نور و تهویه مناسب و دسترسی به تراس مهمترین مواردی است که باید در طراحی آشپزخانه رعایت شود.
طراحی حمام و اتاق خواب
باید در انتخاب موقعیت مناسب برای اتاق خواب بسیار دقیق عمل کنید. مساحت یکی از اتاقها باید بزرگتر از اتاق دیگر باشد که از این اتاق به عنوان اتاق والدین یا مستر استفاده میشود. در طراحی فراموش نکنید که درب اتاقها نباید از سایر بخشهای خانه قابل مشاهده باشند. درب اتاق والدین باید دورتر از درب اتاق مهمان یا فرزندان باشد. در هر اتاق باید کمد دیواریهایی با عمق 60 سانتیمتر قرار داده شود. حمام نیز باید در نزدیکترین فاصله به اتاق خوابها باشد.
ستون ها
تمام مراحل فوق را باید کامل و به ترتیب انجام دهید. پس از انجام همه مراحل فوق نوبت به جزئیات ساختمان میرسد. برای ستون گذاری باید موقعیت پارکینگ ساختمان را بررسی کرده و با توجه به آن تعداد و موقعیت ستونها را مشخص کنید. دهانه میانی ستونها نیز باید بطور معمول حدود 5 تا 6 متر و موازی یکدیگر باشد.
تعیین موقعیت و تعداد درب و پنجرهها در پلان های آماده
سخن پایانی
همانطور که میدانید پلان طرحی فرضی از یک ساختمان یا اتاق است که از نمای بالا ترسیم میشود. در این طرح تمام جزئیات رعایت میشود. برای طراحی پلان یک ساختمان باید مراحل ذکر شده را به ترتیب انجام داد. در گام اول باید محل قرارگیری پله ها و آسانسور، در گام بعد باید محیط عمومی و خصوصی ساختمان کاملا تفکیک شود. در مرحله بعد نوبت به طراحی آشپزخانه و تعیین موقعیت آن در پلان میرسد. تعیین محل اتاق خوابها، حمام و ستونها در مراحل بعدی قرار دارند. استفاده از پلانهای آماده ساختمان در زمان و هزینهها صرفه جویی میکند و در کیفیت ساخت پروژهها موثر است.