داشتن یک ویلای لوکس و زیبا، رویایی است که بی شک همه ما بارها آن را در ذهن خود تصور کردهایم. گرچه ساخت ویلا پروژهای زمانبر و پر هزینه میباشد و امروزه افراد معدودی توانایی ساخت ساختمان ویلایی لوکس و بزرگ را دارند ولی با انتخاب یک تیم حرفهای طراحی و معماری برای ساخت ویلایی کوچک، متناسب با توانایی مالی اکثریت افراد، میتوان رویای داشتن یک خانه ویلایی را محقق نمود.
یکی از متداول ترین فعالیتها در ایران و کشورهای همسایه سرمایه گذاری و ساخت ویلا میباشد. شما در هر کشوری میتوانید با توجه به اصول و ضوابط آن منطقه به ساخت ویلا بپردازید و دریافت مجوز از ابتداییترین مراحل ساخت به شمار میآید. گرچه اخذ مجوز ساخت ویلا، یک فعالیت غیر عملیاتی است ولی بدون داشتن آن، پروژه شما به مرحله عملیاتی نمیرسد.
ویلا، ساختمانی در دل طبیعت است که مرتبط با محیط پیرامون خود ساخته میشود و تداعی کننده طبیعت، کوه، جنگل و دریا میباشد. اگر بخواهیم تفاوت میان ویلا و خانه را بیان کنیم؛ میتوان به این نکته اشاره نمود که ویلا دارای ویژگیهای منحصر به فرد میباشد و امکانات زیادی را با توجه به متراژ زمین و سلیقه کارفرما برای ساکنین خود فراهم میکند.
در این مقاله میخواهیم هدف از داشتن ویلا، میزان هزینه، زمان، اصول و قواعد ساخت یک ویلا را با هم بررسی کنیم.
قدم اول- تعیین هدف:
تعیین هدف و کاربری ویلای مورد نظر، اولین گام برای ساخت ویلا است. امروزه هدف از داشتن یک خانه ویلایی با توجه به علاقه مندی و نیاز افراد، گذران اوقات فراغت در کنار عزیزان در یک محیط دنج به صورت کوتاه مدت و همچنین آینده نگری و سرمایه گذاری میباشد. قبل از اقدام برای طراحی ویلا بهتر است کاربری ویلا را مشخص نمایید و همچنین نیازها و انتظارات خود را شناسایی کنید و این اطلاعات را در اختیار تیم طراحی مورد نظر خود قرار دهید تا بهترین نتیجه حاصل آید.
قدم دوم- انتخاب محیط و خرید زمین:
مرحله بعدی، انتخاب یک محیط خوش آب و هوا و خرید یک زمین مناسب با توانایی مالی خود در یک مکان مناسب میباشد. خود شما به عنوان مالک بهترین تصمیم گیرنده برای انتخاب محل ویلای خود هستید زیرا از سلیقه و علاقه خود و افراد خانواده مطلع هستید.
قدم سوم- انتخاب تیم متخصص:
پس از خرید زمین، انتخاب یک تیم طراحی و معماری حرفهای از مهمترین اقدامات و دغدغهها میباشد؛ زیرا انتخاب یک تیم تازه کار و کم تجربه، اتلاف وقت، زیان مالی و ... را برای شما به دنبال دارد. برای مثال یک نقشه غیر اصولی، باعث تحمیل هزینههای زیاد هم از لحاظ مالی و هم از لحاظ زمانی میشود و در یک نقشه غیر اصولی و با روابط فضایی نادرست و غیر استاندارد، فضاها و ارتباط آنها با هم، کیفیت لازمه برای زندگی مطلوب را نخواهد داشت. کارفرماها معمولاً تا حدودی اصول و ضوابط طراحی را میدانند و میتوانند روی طرحی که به دستشان رسید، نظر دهند. اگر تیم طراحی حرفهای نباشد و به این اصول و ضوابط طراحی شهری واقف نباشند؛ در نهایت در اجرا و پروسه ساخت، مشکلات ضوابطی و اجرایی به وجود میآید. در نتیجه انتخاب یک تیم کار بلد و با تجربه میتواند خواستههای شما را اصولی و به زیبایی طراحی و به مرحله اجرا و بهره برداری برساند و رضایت حداکثری را برای شما به ارمغان بیاورد و بزرگترین همراه شما برای تحقق رویایتان باشد.
شرکتهای مهندسی مجری ساختمان و حتی پیماکاران معتبر، برای ساخت و اجرای پروژههای خود حساسیت به خرج میدهند و معمولاً از ابتدا به ساکن طرح مورد نظر را کاملاً بررسی میکنند و اگر طرح و نقشه خوب و اصولی باشد تمایل به ساخت و اجرای آن نشان میدهند؛ در غیر این صورت حاضر نیستند که با ساختن بناهایی که بعد از ساخت قابل دفاع نباشند، اعتبار رزومه خود را زیر سوال ببرند. پس داشتن یک طرح خوب باعث میشود تا بتوان خیلی راحتتر وارد مرحله اجرا و ساخت ویلای خود شد.
ساخت ویلا همچون سایر موارد، دارای اصول و ضوابطی است که رعایت آن الزامی میباشد. اقلیم منطقه، جهت و شدت وزش باد، زاویه تابش خورشید، نوع بافت منطقه، قوانین شهرداری و توجه به مراحل قانونی از اصول و مواردی است که میتوان نام برد و باید به آن توجه نمود.

قدم چهارم- برآورد هزینه:
یکی دیگر از چالشهای مهم در زمینه ساخت، محاسبه هزینه ساخت ویلا میباشد و لازم است تیم طراحی در ابتدای امر متناسب با توانایی و بودجه مالی کارفرما اقدام به طراحی ویلا نماید، زیرا همانطور که پیشتر اشاره شد ساخت ویلای لوکس هزینهبر میباشد. شما میتوانید با توجه به طرح مورد نظر خود از یک تیم متخصص برای برآورد هزینههای خود مشاوره بگیرید و تا حدودی هزینههای موردنیاز را مدیریت نمایید.
هزینه ساخت ویلا شامل تمام هزینههایی است که برای شروع، اجرا و بهرهبرداری از یک ویلا صرف میشود و برای برآورد هزینه ساخت ویلا موارد مختلفی از جمله: خرید زمین، موقعیت دسترسی، اخذ مجوزها، نوع سازه، تامین مصالح، نیروی کار و استاد کاران، تاسیسات مورد نظر، حمل مصالح، نازک کاری و ... تاثیرگذار میباشد؛ به این ترتیب شرایط ساخت و ساز در مناطق مختلف کشور متفاوت است. در حالت کلی هزینه ساخت ویلا در مناطق مختلف کشور برگرفته از اقلیم به 4 منطقه کلی، مناطق شمالی (اقلیم معتدل و مرطوب)، جنوبی (اقلیم گرم و مرطوب)، غرب (سرد و کوهستانی) و فلات مرکزی (اقلیم گرم و خشک) تقسیم میشوند، از این رو کار در مناطق سردسیر بنا به سختی کار و نحوه استفاده از متریال، کمی مشکل و پر هزینهتر خواهد بود. برای مثال هزینه ساخت ویلا در شهر یزد که منطقه کویری است با شهرهای شمالی که دارای اقلیم باران خیز و مرطوب است متفاوت بوده و یا هزینه ساخت ویلا در شهرهای ایران با هر یک از شهرهای عراق با توجه به جغرافیا، اقلیم، فرهنگ و نوع بافت منطقه متفاوت میباشد.
تورم و رونق بازار مسکن در ایران و افزایش ارزش ملک روی تقاضا برای ساخت و هزینه ساخت ویلا تاثیرگذار است به همین دلیل شاهد هزینههای بالاتری در مناطق اطراف تهران (ساخت ویلا در کردان، دماوند) و مناطق شمال کشور و استانهای مازندران و گیلان (ساخت ویلا در رامسر، چالوس، نور، نوشهر) هستیم. هزینه ساخت با توجه به شرایط موجود کاملاً متغیر است و هر چند ماه روند تصاعدی و رو به بالا سیر میکند از این رو مدیریت هزینه در ساخت بسیار امری مهم می باشد.
از عوامل دیگر تاثیرگذار بر هزینه ساخت ویلا، طراحی معماری و انتخاب سبک طراحی آن میباشد بطور مثال ساخت ویلایی با سبک کلاسیک با نمای پرکار و متریال سنگ، هزینه ساخت بیشتری نسبت به نماهای مدرن دارد.
گام بعدی در قیمت گذاری و هزینه ساختمان انتخاب نوع سازه آن میباشد که نوع سازه بنا به ترتیب از ارزان به گرانترین شامل سازه بنایی، سازه بتنی، LSF ، فلزی و چوبی میباشد.
در کنار برآورد و مدیریت هزینه باید به این نکته نیز توجه نمود که استفاده از متریال با کیفیت برای ساخت ویلا از اولویت برخوردار است و شما باید به ویلای خود به چشم یک پروژه سود آور نگاه کنید که اگر در آینده قصد فروش ویلای خود را داشتید ارزش مالی آن با توجه به کیفیت ساخت افزایش یابد.
